רשימת כל פירות ההדר והזנים

הסוגים השונים של פירות ההדר הם כולם עסיסים ובעלי קליפה ריחנית ייחודית. טעמם של פירות הדר הוא שילוב משתנה של טעמים חמצמצים ומתוקים, טעמים המרעננים, מענגים וממריצים את בלוטות הטעם שלנו. ישנם מעל 100 זנים שונים של פירות הדר. פירות הדר כגון לימונים וליים יכולים להיות כה חמצמצים שהם הופכים את הפה לעוקצני. אחרים כמו תפוזים הם טעימים ומתוקים עם טעם מעט חריף.

מקור השם "פירות הדר" אינו חד משמעי וישנן שתי גישות עיקריות:

הגישה המקראית:

  • הביטוי "פרי עץ הדר" מופיע בתורה בהקשר מצוות ארבעת המינים בחג הסוכות (ויקרא כג, מ).
  • חז"ל זיהו את "פרי עץ הדר" עם האתרוג, וקבעו שזהו השם המגדיר את כל קבוצת פירות ההדר.
  • ייתכן שהשם "הדר" נגזר מהמילה "הָדָר" שפירושה יפה, זוהר או מפואר, ומתאים לתיאור פרי האתרוג.

הגישה הלשונית:

  • המילה "הדר" קיימת עוד לפני הופעת האתרוג בארץ ישראל.
  • ייתכן שהשם "הדר" נגזר משורש "הדר" שפירושו "לדרוך", ומתייחס לתהליך הכנת מיץ מפירות הדר.
  • ייתכן שהשם "הדר" קשור למילה "הדרת פנים", שכן פירות ההדר נחשבו לפירות יוקרתיים ומכובדים.

רשימת פירות ההדר והזנים הנפוצים.

  • תפוזים – זנים עיקריים : שמוטי – פרי גדול בעל קליפה נוחה לקילוף וטעם מתוק מהרגיל, ולנסיה – הזן המאחר, עם פירות קטנים יחסית, קליפה קשה לקילוף והמון מיץ. נהיה מתוק רק בפסח. וושינגטון או טבורי – הזן המקדים שמופיע מראשית הסתיו, עם הטבור בתחתיתו. תפוזים הם אחד מפירות ההדר הנפוצים ביותר. הם עגולים, כתומים ובעלי קליפה עבה. תפוזים הם מקור טוב לויטמין C וסיבים.
  • תפוז דם – תפוז שפנימו דומה לאשכולית אדומה
  • לימוניםאינטרדונאטו – זן של עץ לימון גדול, יוריקה, וילה פרנקה – מניבים גם בקיץ. לימון פרסי או לימון מתוק – זן של לימון ללא חמיצות ומשמש, כאשר הוא מיובש, כתבלין עיקרי בתבשילים פרסיים. לימונים הם פרי הדר חמוץ בצבע צהוב. יש להם קליפה דקה ומיץ חמוץ. לימונים הם מקור טוב לויטמין C וחומצה ציטרית.
  • לימקוואט – לימון ננסי
  • ליים – הלימון עם הקליפה הירוקה. ליים הם פרי הדר חמוץ דומה ללימונים. הם קטנים יותר מלימונים וירוקים. ליים הם מקור טוב לויטמין C וחומצה ציטרית
  • אתרוגאתרוגים הם פרי הדר המשמש בחג הסוכות. הם גדולים וצהובים ויש להם קליפה עבה וגרגירית. אתרוגים אינם נאכלים בדרך כלל, אך הם משמשים למטרות דתיות.
  • קלמנטינהמיכל – הזן הפופולארי והאהוב בשוק המקומי – קלמנטינה שמופיעה בשוק בחודשים נובמבר דצמבר. נובה = פרי מרהיב שגם הוא מופיע בחודשים נובמבר-דצמבר. אור הזן הטוב היותר והגדול ביותר – מופיע בחודשים פברואר – מאי .קלמנטינות הן סוג של מנדרינה. הן קטנות יותר ממנדרינות ויש להן קלפה קלפה יותר להסרה. קלמנטינות הן מקור טוב לויטמין C וסיבים.
  • אשכולית – מופיעות בצבעים לבנה/צהובה, אשכולית ורודה ואשכולית אדומה. אשכוליות הן פרי הדר גדול בצבע ורוד או אדום. יש להם קליפה עבה וציפה מתוקה-חמוצה. אשכוליות הן מקור טוב לויטמין C, אשלגן וליקופן.
  • מנדרינות הן פרי הדר קטן בצבע כתום. יש להם קליפה דקה וציפה מתוקה. מנדרינות הן מקור טוב לויטמין C וסיבים.
  • פומלהפומלות הן פרי הדר גדול בצבע ורוד או אדום. יש להם קליפה עבה וציפה מתוקה. פומלות הן מקור טוב לויטמין C, אשלגן וליקופן.
  • פומלית
  • תפוזקווט
  • תפוזינהתפוזינה היא הכלאה בין תפוז ופומלה. הם גדולים ועגולים ויש להם קליפה עבה וציפה מתוקה. תפוזינה היא מקור טוב לויטמין C, אשלגן וליקופן.
  • יוזו הוא פרי הדר קטן בצבע צהוב. יש לו קליפה מחוספסת וציפה חמוצה. Yuzu הוא מרכיב פופולרי במטבח היפני.
עוד באותו נושא:  רשימת כל כלי המטבח

היי, אנחנו אוהבים תגובות! תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *